Vorige week schreef ik dat ik mijn vetrollen echt zat ben en dat ik sinds eind mei fanatiek bezig ben met sporten en letten op wat ik eet. Ik gebruik de app Lifesum om bij te houden wat ik nou zoal op een dag eet, en het viel me na een paar dagen op dat ik vet eet. Héél vet. Zo’n 50 à 60% van mijn maaltijden, ongeacht of het nou ontbijt, lunch of diner is, bestaat uit vet. Uiteraard zijn het niet alleen verzadigde vetten, maar ik vind dit percentage wel erg hoog. Daarom ga ik de komende tijd proberen om ervoor te zorgen dat de meeste vetten die ik binnenkrijg onverzadigd zijn.

Havermout muffins

Omdat mijn ontbijt toch wel vaak uit brood bestaat (nu is brood niet de boosdoener, ik volg geen koolhydraatarm dieet ofzo, maar de belegsoorten waar ik van hou zijn nogal vet) ben ik op zoek gegaan naar gezonde alternatieven. Op Pinterest kwam ik een paar recepten tegen die mij wel lekker leken, dus ik besloot om er een paar te maken. Eén daarvan is het recept voor havermout (ontbijt)muffins. Deze heb ik een paar dagen geleden gemaakt en omdat ik het een groot succes vind, deel ik het recept graag op mijn blog.

Recept

Dit heb je nodig:
 • Havermout – 125 gram
 • Banaan – 1
 • Appel – 3
 • Ei – 2
 • Melk – 150 ml
 • Kaneel – 2 theelepels
 • Rozijnen – 75 gram
 • Amandelen – 40 gram
 • Walnoten – 40 gram

 

Zo maak je het:
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden
 2. Meng de havermout, banaan, eieren, melk, kaneel en rozijnen samen met één appel, geschild en van klokhuis ontdaan, in een keukenmachine
 3. Hak de noten grof, schil de andere twee appels en snijd ze in kleine partjes
 4. Roer de noten en appelpartjes door het beslag en schep dit in 6 – 8 muffinvormpjes (mijn vormpjes zijn wat kleiner, dus ik haalde er 10 muffins uit)
 5. Plaats de havermoutmuffins voor 30 minuten in de oven
 6. Laat de muffins even afstomen, haal ze uit de vorm door deze voorzichtig om te keren en serveer de ontbijtmuffins lauwwarm

Voedingswaarde

Omdat ik natuurlijk op mijn eten let, wilde ik graag weten wat de voedingswaarde is van één muffin (mits je er dus 10 muffins uithaalt. Haal je er bijvoorbeeld maar 5 uit omdat je vormpjes groter zijn, dan moet je de volgende waardes verdubbelen).

 • 171 kcal
 • 6 g eiwit
 • 23 g koolhydraten
 • 4 g vezels
 • 10 g suikers
 • 7 g vet
  • 1 g verzadigd
  • 6 g onverzadigd

Eén muffin bestaat voor 51% uit koolhydraten, 14% proteïne en 35% vet. Per ontbijt neem ik er twee en dan zit ik goed vol. 🙂 De muffins zijn in een afgesloten bakje zo’n 3 a 4 dagen te bewaren.

 

Dit recept is afkomstig van www.voedzaamensnel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats een link naar jouw eigen blog