Sinds ik lekker aan het afvallen ben krijg ik regelmatig de vraag wat ik dan eet en hoe vaak ik sport. Over mijn workouts schrijf ik binnenkort een blog, maar vandaag laat ik jullie zien hoe mijn dag er qua voeding uitziet.

Ontbijt

Ik begin de dag meestal met 2 sneetjes volkoren brood. Ze zeggen dat, als je wil afvallen, je moet stoppen met het eten van brood. Dat is onzin. Wel is het verstandig om te kijken naar hoeveel koolhydraten je op een dag binnenkrijgt en dat iets te verlagen.

De zoektocht naar gezond broodbeleg is voor velen mission impossible. Persoonlijk had ik geen zin om heel veel in te leveren en mijn brood te moeten versieren met komkommer – gadverdamme -, dus ging ik op zoek naar een app waarin ik makkelijk kon zien wat nu gezond is en wat niet. Of eigenlijk wat minder ongezond is. 🙂

Mijn boterhammen worden afwisselend belegd met:

 • smeerkaas
 • gelderse gekookte worst
 • pindakaas (gele dop)
 • smeerworst
 • jonge kaas

Als ik geen brood eet als ontbijt dan eet ik brinta met een klein beetje honing. 🙂 Mijn ontbijt is altijd minimaal 275 en maximaal 370 calorieën.

Lunch

Op de dagen dat ik Brinta eet bij het ontbijt, eet ik brood bij de lunch. Soms doe ik er ei op of gerookte zalm, maar meestal kies ik gewoon uit bovenstaande belegsoorten. Als ik ’s ochtends brood eet dan eet ik ’s middag vaak soep of noodles. Dat laatste is verre van gezond – veel zout – maar #YOLO.

Avondeten

’s Avonds eet ik gewoon “normaal”. Een weekmenu kan er bij ons als volgt uitzien:

 • Maandag: Gebakken aardappelen met vis en haricots verts
 • Dinsdag: Mexicaanse burritos
 • Woensdag: Gekookte aardappelen met rode kool en gehaktballen
 • Donderdag: Aardappelschotel met kip uit de oven
 • Vrijdag: Friet
 • Zaterdag: Italiaanse schotel met spinazie en vis
 • Zondag: Pizza

Tussendoortjes

Ik ben niet zo van de tussendoortjes. Dit was ik altijd wel, maar ik heb gemerkt dat ik de laatste tijd minder behoefte heb aan eten tussendoor. Ik drink heel de dag door water en thee, waardoor ik minder snel honger heb. Op dagen dat ik ga sporten eten we later dan normaal, dus dan wil ik nog wel eens een handje nootjes nemen of een protein bar. Puur voor vulling zodat ik het tot het avondeten red.

’s Avonds voor de TV wil ik nog wel een paar keer per week een lekker snack nemen. Denk hierbij aan chips of chocolade kruidnoten. Voorheen zou ik een hele zak leegvreten, maar tegenwoordig weeg ik netjes een portie – of 2 – af en doe het in een schaaltje.

Afvallen

Zoals je ziet eet ik 2x per week ongezond. Dit zijn mijn zogenaamde cheatdays. 🙂 Deze zorgen ervoor dat mijn lichaam niet in spaarstand gaat als ik de andere dagen minder calorieën binnenkrijg dan nodig. Op de andere dagen kijk ik hoeveel ik heb verbrand en bepaal vervolgens wat ik neem: iets ongezonds als chips of iets gezonds als bijvoorbeeld walnoten.

Deze methode zal vast niet voor iedereen werken, maar voor mij – tot nu toe – wel. Ik heb ontdekt dat als ik dit “dieet” volg zonder te sporten, ik op hetzelfde gewicht blijf als de week ervoor. Als ik wel sport val ik af. Dit varieert tussen 0,2 tot 0,7 KG per week. Ik ben er happy mee. 🙂

 

 

– Wil je afvallen? Vraag altijd advies aan een professional. Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, maar ben verre van een expert.

13 thoughts on “Voeding en afvallen”

 1. Mooi dat je je eigen methode hebt gevonden om rustig aan af te vallen. Het lijkt me ook makkelijk vol te houden. Zelf doe ik aan BodieBoost. Ook een simpele en relaxte manier om af te vallen, waarbij je nog steeds gewoon mag eten en zelfs 2x per week moet snoepen. Hahaha! 🙂

 2. Dat ’s avonds chips op de bank vind ik nog wel het lastigste. Ik eet ook makkelijk de hele zak leeg en hoe erg ik me ook voorneem om alleen een klein bakje te nemen: ik hou ik dit echt niet vol. Knap dat het jou wel lukt 😉

  1. Zodra ik een schaaltje neem noteer ik het meteen in de app. Op die manier zie ik meteen hoeveel calorieën het zijn en dat weerhoudt mij ervan om vervolgens de zak weer te pakken. 🙂 Dat scheelt echt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaats een link naar jouw eigen blog